‘Matilda’ – Rijke chocoladetaart met vanille en oranjebloesem

Roald Dahl zou in 2016 honderd jaar geworden zijn, en hoe kunnen we dat beter vieren dan met een taart van chocola? Want in Dahls oeuvre op zoek gaan naar eten – en dan vooral zoetigheden – is even gemakkelijk als Matilda betrappen met een boek. Een blogpost over boekenwurmen, veelvraten en Cadbury-repen.

De culinaire verhalenwereld van Roald Dahl

Roald Dahls jeugdboeken en kortverhalen zitten niet alleen vol humor, fantasie en duivelse plotwendingen, maar zijn ook doorspekt met culinaire ingrediënten. Denk maar aan de glazen fropskottel waarmee The Big Friendly Giant zijn snozzcumbers doorspoelt, de chocoladereep inclusief golden ticket die het leven van Charlie verandert in Charlie and the chocolate factory en de bevroren lamsbout uit Lamb to the slaughter waarmee Mary Maloney haar man koud maakt.

In zijn laatste jeugdboek Matilda (1988) breekt Dahl met de demonen uit zijn eigen kindertijd: Miss Trunchbull symboliseert de veel te strenge instituten waar hij als avontuurlijk kind school liep. En ook de chocoladetaart uit het boek is geen toeval, want Dahl was zelf een zoetekauw en chocoladeverslaafde. Naar eigen zeggen het rechtstreekse gevolg van de vele Cadbury-repen die hij op kostschool naar binnen werkte. Tja.

5807_image_0-4800480x16610-4800960x3322481-7680768x2651481-76801536x5302769-999901245x4301769-999902490x8602_2329_
© roalddahl.com

Bruce Bogtrotter en zijn straf van chocola

Voor Matilda is lezen het grootste geluk, de bibliotheek de mooiste plek en haar lerares Miss Angel de fijnste persoon. Heerlijk ver weg van haar onbenullige, gemene ouders én haar wrede schoolhoofd, Miss Trunchbull, die Bruce Bogtrotter er op een dag van beschuldigt een stuk van haar persoonlijke taart gestolen te hebben. Zijn straf? Een gigantische chocoladetaart – een halve meter om precies te zijn – tot de laatste kruimel opeten.

‘Yesterday morning, during break, you sneaked like a serpent into the kitchen and stole a slice of my private chocolate cake from my tea-tray! That was not boy’s cake! That cake was made from real butter and real cream!’

Wanneer na veel gezwoeg de laatste hap achter zijn kiezen verdwijnt, slaat een woedende Miss Trunchbull de porseleinen schaal stuk op zijn hoofd. Maar Bruce blijft overeind, gaat niet ten onder aan zijn gulzigheid. En Matilda? Zij ontdekt haar bijzondere gave om met haar gedachten voorwerpen te doen bewegen: de perfecte manier om wraak te nemen op haar ouders en het schoolhoofd, zo blijkt.

img_4334

Rijke chocoladetaart met vanille en oranjebloesem

Voor de cake:

 • 100 gram pure chocolade
 • 170 gram boter
 • 100 gram donkere kandijsuiker
 • 6 eieren
 • 125 gram poedersuiker
 • 60 gram bloem
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 50 gram cacaopoeder
 • snuifje zout
 • 2 theelepels vanillearoma (of de zaadjes van 1 vanillestok)
 • 1,5 theelepel oranjebloesemaroma

Voor het glazuur:

 • 200 gram room
 • 200 gram pure chocolade
 • 10 gram cacao
 • 1 theelepel honing
 • voor de liefhebbers: een scheutje cointreau

Voor de hele taart:

 • een springvorm van 20 cm 
 • evenveel ‘sweat and blood’ als de kokkin van de Trunchbull erin stak

‘The cook disappeared. Almost at once she was back again staggering under the weight of an enormous round chocolate cake on a china platter. The cake was fully eighteen inches in diameter and it was covered with dark-brown chocolate icing. ‘Put it on the table,’ the Trunchbull said.’

Smelt de helft van de chocolade samen met de boter en laat afkoelen. Hak de overige chocolade in fijne stukjes. Breek de eieren en houd dooiers en eiwit apart: klop de eidooiers op met kandijsuiker tot een luchtige, lichtbruine massa, en klop de eiwitten stijf.

Werk nu het beslag verder af:

 • Giet de afgekoelde chocolademassa bij het ei-suikermengsel.
 • Voeg cacao, poedersuiker, zout, fijngehakte chocolade, vanille en oranjebloesem toe.
 • Meng ook de bloem en het bakpoeder hieronder. Wie een glutenvrije taart wil, kan dit vervangen door amandelpoeder.
 • Spatel het opgeklopte eiwit er beetje bij beetje doorheen.

Beboter en bebloem een springvorm – of gebruik een velletje bakpapier – en giet het beslag erin. Snuif de geur van chocolade op, en wees niet bang om de kom uit te likken.

Bak 35 minuten op 180°C. Laat de deur van de oven even open staan voordat je hem eruit haalt, zo kan de cake aan de koude buitenlucht wennen. Het hart van de taart kan nog wat lopend zijn.

Maak het glazuur: smelt de chocolade met de room, voeg cacao en honing toe en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde cake horizontaal in twee delen, smeer er glazuur tussen en stapel ze weer op elkaar. Bespatel ook de boven- en zijkant met een dikke laag glazuur en zet in de koelkast om op te stijven.

De taart is klaar! Eten jullie deze chocoladebom ook in één zitting op?

Voor wie meer wil, is er The Roald Dahl Cookbook (1991), een kookboek gekruid met anekdotes over gezellig tafelen bij Dahls familie in Gipsy House.

Geplaatst door

Leest, schrijft en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie zinnen bij een tas koffie. Werkt in de bib en freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft een blog vol leeslust, schrijfdrang en literaire levensgenieterij.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s