Smaakvol geschreven: rijstpap in ‘Pallieter’

Een verheerlijking van de natuur, een proteststem tegen de industrie en eetscènes waar Pascale Naessens een indigestie van krijgt: Pallieter (1916) van Felix Timmermans staat voor een eigenzinnige ode aan de levensvreugde. Bovendien is het een zinnenprikkelende klassieker waar ik maar al te graag de tanden inzet. Vooral in Pallieters signatuurgerecht: de rijstpap!

Pallieter, dagenmelker uit Lier

‘Melk de dag.’ Met die lijfspreuk fladdert Pallieter door het leven in zijn Lierse Netevallei. Van de plot moet de roman het niet hebben, want die is flinterdun, maar Timmermans’ debuut is wél een lyrische aaneenschakeling van sfeerindrukken in bont gekleurde taal, waarin je alles lijkt te kunnen ruiken, proeven en voelen. De zomer ‘heet lijk een bakkersoven’, het fruit dat begint te groeien, het maaien van het graan: Pallieter geniet zorgeloos van het ritme der seizoenen, bezingt de dag en rookt zijn pijp.

”t Is schoen, en lot er ons de sijs van aflakke…,’ en met den smaak van appelklokken en kersen in den mond zag hij naar de wit- en roosbebloemde boomen die de hoeven verborgen. Het deugdwater liep over zijn hert.’

De legendarische Pallieterstoet in 1928 – waarvoor Timmermans het boekje Lierke plezierke schreef – maakte van Pallieter een ware volksheld, maar de boerenroman was destijds ook ‘een postkaart uit een verloren paradijs’, een nieuw begin tijdens de donkere oorlog in 1916. Leefde hij vandaag, dan zou hij zijn scheten laten knallen in het gezicht van milieuministers, lachen met het duffe conformisme en de fantasieloosheid van hardwerkende Vlamingen, en mensen hartelijk voorzien van een lied en een goedgevulde kom rijstpap. Met échte melk.

IMG_6786

Bloot gat in de rijstpap

Of hij nu kersen plukt, thuis koffie en krentenbrood naar binnen speelt of zich volgiet met bier en brandewijn, Pallieter zijn dagen bestaan voor minstens zeventig procent uit eten en drinken. Het boek loopt dan ook over van overdadige culinaire scènes zoals het wafelenfeest, de bruiloft met het schip vol fruit en – juist ja – de Sinksenfoor. In het achtste hoofdstuk De feest schuiven we mee aan de kermistafel waar de liefde tussen Pallieter en Marieke voor het eerst opbloeit. Een lange tafel van planken op schraagjes met een blauw-geruiten laken, bloemetjesborden en kristallen glazen die glinsteren in de schaduw van de kastanjeboom: voel je het ook al? Wij wel.

‘En er kwam achtereenvolgens in overvloed: Tarbot met aardappelen, hesp met laboonen, kalfsgebraad met aspergiën, kempische kiekens met salaad, een heel speenvarken, met bril voor de oogskes en appelsien in den snuit, honderd meters worst met witte kool enz. en er werd daarvan gegeten, opgeladen en bijgeschept dat het zweet hen op het voorhoofd stond en in hun telloor lekte.’

‘Iedereen zal veel moeten eten, want alles moet op! De vier slechtste eters trekken strootje, en wie het kortste heeft, gaat met zijn bloot gat in de rijstpap zitten!’ Na de speech van Pallieter wordt er naar hartenlust gelachen, gesmakt en geslurpt, maar moeten meneer Pastoor, Marieke, zijn meid Charlot en boer Charel trekken, en die laatste is de pineut. Charlot komt onmiddellijk aanzetten met de enorme schotel rijstpap, maar schokt zodanig van het lachen dat ze ze in honderd stukken op de grond laat vallen.

IMG_6765

Zomerse rijstpap met kokosmelk, rood fruit en amandelen

Voor de rijstpudding:

 • 150 gram dessertrijst
 • 750 ml kokosmelk
 • 250 ml amandelmelk
 • 1 vanillestok
 • 1 kaneelstok
 • sap van 1 limoen
 • 1 el honing
 • 3 eidooiers
 • 2 el vanillesuiker
 • 10 gram Maïzena
 • handje frambozen

Voor de afwerking:

 • rood fruit: kersen, aardbeien, rode bessen …
 • geroosterde amandelschilfers
 • geraspte schil van 1 limoen

‘Pallieter zat met Marieke tusschen de blauwe lommerte van zonnebloemen en flieren, verschgeplukte kersen te eten uit zijn strooien hoed. (…) Pallieter zag hoe kostelijk de zon op Marieke scheen, en hoe gezellig de roode kersen, die hij als koralen bellen aan haar ooren had gehangen, bij haar aangenaam gezichtje deden.’

Maak eerst de rijstebrij. Laat de rijst rustig garen in de zacht kokende kokosmelk, en roer regelmatig. Denk traag: het mag 40 minuten duren.

Maak de pudding. Breng de amandelmelk aan de kook met de zaadjes van de vanillestok, de kaneelstok, het limoensap en de honing. Klop in een andere kom de eidooiers op met de vanillesuiker en de Maïzena. Roer er een klein deel van het warme melkmengsel onder (nadat je er de vanille- en kaneelstok uitgehaald hebt), en giet dit dooiermengsel opnieuw bij de rest van de kokosmelk op het vuur. Blijf kloppen tot de pudding ingedikt is, totdat hij ‘blub’ zegt.

Meng de pudding onder de rijst, en roer ook de frambozen eronder. Laat afkoelen en dien op met geraspte limoenschil, geroosterde amandelen en rood fruit. Geniet er met evenveel smaak van als Pallieter zelf!

Voor de honderdste verjaardag van Pallieter (1916) publiceerde Uitgeverij Polis in 2016 een heruitgave van de Lierse klassieker. Welke vonden jullie de verrukkelijkste zin?

Geplaatst door

Tekstschrijver en smaakmaker. Leest, schrijft, eet en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie taal bij een tas koffie. Freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft over leeslust, schrijfdrang en eco-culinaire ontdekking.

Een reactie op “Smaakvol geschreven: rijstpap in ‘Pallieter’

 1. Mmmmmmh lekker, wil ik wel eens proeven…

  Is te lekker om met je bloot gat gaan in te zitten!
  ________________________________

  Like

Reacties zijn gesloten.