Kerstkoken met NEST en Dagny Rós

Een kerstmenu van aperitief tot dessert, dát plande ik op tafel te toveren voor deze blogpost, en wel op basis van twee kookboeken uit 2017. Maar. De week voordien had ik gelezen over nagelbijtende kerstkokkinnen die nachtelijke paniekaanvallen hadden nog vóórdat ze de keuken waren in gekropen. Omdat ze – wanneer ze hun ogen sloten – de aangebrande kalkoengeur vanuit de oven in hun neusgaten voelden kruipen en de rode cranberrysaus van de keukenmuren zagen druipen.

Hier niet zo. Toch niet daarom. Mijn lichaam vertoont zelden symptomen van ‘Stressmis’ bij het betreden van de culinaire veldslag. Wanneer dan? Wel, bij de gedachte dat er zo’n hon-der-den kookboeken per jaar worden gepubliceerd, en ik de béste recepten wou vinden. Toch. Ik adem rustig verder. En enkele boekenwinkels later zijn er opeens twee die voor mij bestemd lijken.

Katrien Van De Steene & Heikki Verdurme, ‘NEST Kookboek’ (Lannoo, 2017)

97CE94E2-DAB5-4297-998C-592ECB346A0EHeikki Verdurme en Katrien Van De Steene bundelden recepten uit de kookspecials van lifestylemagazine NEST, en verzorgden ook meteen de fotografie en vormgeving. Het werd een kookboek met heerlijk grote, warme foto’s en ‘200 eenvoudige recepten met een twist’. Na een vluchtige blik door de hoofdstukken ‘Lente’, ‘Zomer’ en ‘Herfst’ blader ik door naar de winterrecepten. Daar vind ik – na een strenge eliminatieronde (keuzestress, weet je wel?) – ideeën voor mijn aperitief, hapjes, hoofdgerecht én dessert.

Dagny Rós, ‘Easy nordic’ (WPG, 2017) 584F8382-22FA-4920-9103-6DF4164ABDB9

#doemaargewoon. Met die hashtag op de cover gooit Dagny Rós – IJslandse in Antwerpen, tv-kok en uitbundige spring-in-‘t-veld (hoezo, Scandinaviërs zijn terughoudend?) – meteen een natte dweil in het gezicht. En doe er meteen ook maar #hygge en #togetherness bij. Want daar draait dit warmhartige boek om: pure familiegerechten zonder franjes, een natuurlijke keuken die gul en gezellig is. En uiteraard goed volk rond de tafel. Laat dat mij nu op het lijf geschreven zijn!

Er is altijd véél eten. Ik vind het erg als de porties afgemeten zijn. Net genoeg is so not sexy!

APERITIEF: Champagne met veenbessen 

Een easy-peasy sprankelende cocktail van fris en zoet om de avond mee in te zetten en op elkaar te toosten. Bijvullen mag! Waar blijven die hapjes?

NEST kookboek, p. 249 

D43E2CDD-0899-41BE-AA52-B83CDC6136E3

HAPJES: Peperkoek met bloedworst en appel, gemarineerde zalm met gin en citrus & pecannoten met geitenkaas en cranberry’s

Drie hapjes met elk een eigen smaak. Het zoete van de peperkoek, het scherpe van de zalm en het knapperige van de noten gaan toch wonderwel samen. Bij de testproevers hier was de hapjesplank in no time leeg!

NEST kookboek, p. 246, 248 & 253

FEF9F8E0-552A-4C79-93C5-79FAE71B4399

VOORGERECHT: Carpaccio van Sint-Jakobsvruchten en pompelmoes 

Helemaal wég was ik van dit frisse voorgerecht. De zure citrussmaken zijn trouwens een perfecte hongeraanscherper. Klaar voor de soep, jongens!

Easy nordic, p. 190

5272439B-CA08-4550-B0DB-21629A379C9E

SOEP: Vikingsoep met rode biet en zoete aardappel met mierikswortelcrème

Soep wordt niet Scandinavischer dan dit. Je slurpt er de smaak van het Noorden zo mee binnen. Trouwens, rode biet en mierikswortel: wat een heerlijke combinatie!

Easy nordic, p. 31

40B89885-D824-4F67-9BB8-F8A26A3F6271

HOOFDGERECHT: Gevulde kalkoenfilet met bospaddenstoelen & frieten van zoete aardappel met yoghurtdip

Zijn we aangekomen bij de pièce de résistance. Een mooie vervanger van de klassieke kalkoen in de oven is deze karaktervolle kalkoenrollade met een frisse yoghurtsaus die zijn donkerheid doet oplichten. De zoete aardappel is een verrassend smakelijke vervanger van doorsnee aardappelfrietjes.

NEST kookboek, p. 274 & 284 

F75EF5CD-02FB-4382-B26C-E78D3F280DBE

DESSERT: Financiers met frambozen

Even bekomen? Of misschien al wat cadeautjes uitgepakt? Dan weet je dat het tijd is voor het noodzakelijke zoetje dat het diner afrondt. Deze amandelgebakjes zijn simpel, lekker en niet te zwaar. De ideale afsluiter van een kerstdiner, dus!

NEST kookboek, p. 300

EE48CA6E-1B1D-42FE-93EE-663182EBED83

Geplaatst door

Tekstschrijver en smaakmaker. Leest, schrijft, eet en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie taal bij een tas koffie. Freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft over leeslust, schrijfdrang en eco-culinaire ontdekking.

2 reacties op ‘Kerstkoken met NEST en Dagny Rós

Reacties zijn gesloten.