Voorjaarsbrunch: 3 recepten met eitjes, asperges en pompelmoes

Plots zijn daar: een ontluikend lentezonnetje, fris gele kleuren en getsjilp van vogels. Seizoenen veranderen van donker naar licht, en ook het eten op ons bord krijgt meer kleur. Asperges! Radijsjes! Waterkers! Ik haalde ze in huis, brak er wat eieren bij en brouwde limonade. Dat leverde enkele recepten op voor een heerlijke voorjaarsbrunch.

Het verhaal van het ei

Eerst wat verhaal, want daarvoor kom je hier, toch? Voorjaar begint bij Pasen, een feest dat traditioneel veel paaseieren met zich meebrengt. Ze zijn nog een overblijfsel van de vastentijd vroeger, toen er veertig dagen voor Pasen geen vlees, zuivel en eieren gegeten werden, maar de kippen natuurlijk wél eieren bleven leggen. Resultaat: een enorme berg eieren die tijdens het paasontbijt op tafel kwam.

Wanneer je op paaszondag dus de schaal van je tikkeneike prutst, herbergt zich in dat ei bovendien een positieve gedachte. Die van een nieuw begin, een wit blad. Paaseitjes – gekookt, gebakken, gepocheerd, beschilderd of van chocola – als symbool voor een kakelverse lente. Fluitende vogels. Licht en leven na een donkere winter. Iets wat we zo nodig en graag hebben.

62515D95-51A7-4054-87A1-8C0F9B774FC5

Platbrood met avocado, gepocheerd ei en grijze garnalen

Voor het platbrood:

 • 170g zelfrijzende bloem
 • 100g Griekse yoghurt
 • 1 eidooier
 • 1 eetlepel olie
 • 1/2 eetlepel komijn
 • 1/2 eetlepel dille
 • Snuif zout

Voor de topping:

 • 1 avocado, eetrijp
 • Sap van een halve limoen
 • Enkele takjes koriander
 • Cayennepeper
 • 1 ei 
 • 1 liter water
 • 200 ml azijn
 • Bieslook
 • Grijze garnalen
 • Fleur de sel
 • Cayennepeper

Maak het platbrood. Meng daarvoor de bloem met de kruiden in een kom. Doe er de yoghurt, de olie en de eidooier bij. Kneed tot de ingrediënten zich aan elkaar vastklampen en er een stevig deeg ontstaat. Maak er twee bolletjes van en rol ze uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel. Bak de broden aan beide kanten in een hete pan.

Prak voor de avocadospread de avocado fijn en meng het limoensap, koriander en cayennepeper eronder. Pocheer het ei – dat doe je zo – en leg het op het platbrood met avocado. Werk af met garnalen, bieslook, fleur de sel en cayennepeper.

Salade geitenkaas met groene asperges, gepekelde rode ui en mierikswortel-frambozendressing

Voor de salade:

 • Bussel waterkers
 • Groene asperges
 • Radijzen, in dunne schijfjes
 • Blauwe bessen
 • Geitenkaas, in schijfjes
 • Notenmengeling (hazelnoten, walnoten, amandelen …)
 • Honing
 • Balsamicoazijn

Voor de gepekelde rode ui:

 • 1 rode ui, in fijne ringen
 • Enkele jeneverbessen
 • Sap van 1 sinaasappel
 • Sap van 1 citroen
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1/2 theelepel zout

Voor de dressing:

 • 125g zure room
 • 1 theelepel mierikswortel
 • Enkele blaadjes munt, fijngehakt
 • 3 theelepels frambozenazijn
 • Sap van een halve limoen
 • Peper en zout

Pekel eerst de rode ui, want die heeft zijn tijd nodig. Blancheer eerst de uiringen 5 minuten in heet water, tot ze zacht zijn maar toch nog beet hebben, en laat uitlekken. Het brouwsel dat voor the magic zal zorgen, maak je met het sap van sinaasappel en citroen, appelazijn en zout. Giet het mengsel over de uiringen en voeg enkele geplette jeneverbessen toe. Dek af en laat minimum twee uur trekken.

Het mag dan wel bijna lente zijn, de geitenkaasjes moeten nog een jas aan. Hak daarvoor de noten fijn en rol de kaasjes erdoor. Bak ze in een gloeiend hete pan, terwijl je er wat honing en balsamico over sprenkelt. Draai ze een keer om en haal ze eruit als er smeltingsgevaar optreedt.

Meng voor de dressing de zure room met frambozenazijn, mierikswortel, munt en limoensap in een kommetje, en kruid af naar eigen smaak. Schil en gril de groene asperges in een hete pan. Stel de salade samen door de lauwwarme geitenkaasjes op de waterkers te schikken. Gooi er de asperges, radijzen, blauwe bessen en gepekelde rode ui bij en werk af met de dressing.

Pompelmoes-rozemarijnlimonade

 • 200 ml water
 • 2 eetlepels honing
 • 1 theelepel oranjebloesem
 • Sap van 4 pompelmoezen, of 400 ml pompelmoessap
 • Enkele takjes rozemarijn
 • 400 ml bruiswater

Maak een siroop van water, honing en oranjebloesem: laat alles inkoken in een pot op zacht vuur. Pers de pompelmoezen uit en meng het sap met de afgekoelde honingsiroop in een fles of karaf. Steek er de rozemarijn in en giet het bruiswater erbij. Zet enkele uren in de koelkast zodat de smaken elkaar kunnen vinden. Serveer met ijsblokjes.

Geplaatst door

Schrijver en smaakmaker. Leest, schrijft, eet en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie taal bij een tas koffie. Freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft over leeslust, schrijfdrang en eten uit eigen tuin.