Schrijfdag 2018: over feesthoedjes, social media, creatieve processen, koffie en konten

‘Een weekend aan zee met de vriendinnen!’, flapt het meest geplamuurde exemplaar van een groepje Limburgse vriendinnen er nog uit, nadat ze me naar de duur van de vertraging had gevraagd. ‘De trein Gent-Oostende komt zo dadelijk aan.’ Dit is het signaal: ze knallen flessen cava open, scheuren buizen Pringles los en maken herinneringen met kartonnen feesthoedjes. In mijn hoofd doe ik mee, terwijl in een andere coupé twee Nederlandse dames in serieus gesprek zijn. Hun voorhoofden gaan steeds meer op Engelse bulldogs lijken, wanneer de lachsalvo’s van de feesthoedjes hun klagerige stemmen overmeesteren. Mijn stem hangt er schrijvend tussenin.

Het zicht op De Krook doet mijn ogen langzamerhand veranderen van flauw naar focus (de sterke koffie van die ochtend had maar slapjes geholpen). En maar goed ook, want er staan ongemeen boeiende gesprekken op het programma van deze Schrijfdag 2018, de jaarlijkse hoogmis van Creatief Schrijven. Feesthoed op, en gaan.  Een verslagje!

33ED628B-2843-4699-85E1-D10D2C4193FC

Over volgers, authenticiteit en medicijnvoorschriften 

DE KRACHT VAN SOCIALE MEDIA: met Siel Verhanneman, Kristof D’hanens en Katrijn Van Bouwel 

‘Maximum 3 keer per dag, minimum 3 keer per week’, oppert Kristof D’hanens over de frequentie van Facebook-posts, waarop Katrijn Van Bouwel hem gevat van repliek dient: ‘Klinkt als een medicijnvoorschrift.’ Het ijs is snel gebroken in dit debat over hoe je als schrijver sociale media kan inzetten om gelezen te worden.

‘Schrijven betekent meer dan ooit uit uw kot komen.’ – Kristof D’hanens

En de drie gasten doen dat elk anders, zo blijkt. Siel Verhanneman/Vijftiendeverdieping (Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn) deelt korte poëtische stukjes op Instagram, Kristof D’hanens geeft digitale communicatietrainingen bij I like Media voor zowat het hele social media-wereldje en Katrijn Van Bouwel (De muze en het meisje) doet het op Twitter, waar ze haar hartelijke zelf is en zowel mopjes als literair-romantische frases deelt.

Waar Kristof sociale media sec vanuit algoritmes bekijkt, benaderen Siel en Katrijn het eerder menselijk-creatief, met integere posts die niet per se in functie van sociale media geschreven moeten worden. Interessant gesprek met veel animo over het nut van waardevolle volgers, in interactie gaan met je lezers en offline gaan voor online succes. Literatuur in nieuwe vorm!

01F85DC5-9439-44B4-93BF-57898159CEC7

Auteur en illustrator gematcht 

SYNERGIE TUSSEN SCHRIJVER EN ILLUSTRATOR: met Stefan Boonen, Anke Rymenams, Winny Ang en Fatinha Ramos

Later op de dag kruipt Katrijn Van Bouwel zelf in de moderatorsstoel bij twee schrijf- en illustratieduo’s. Zowel Stefan Boonen en Anke Rymenams (Kleine August) als Winny Ang en Fatinha Ramos (Op zoek naar Yori) maken samen prentenboeken, maar dan anders. Allebei zijn ze evenwel zoekend in het onstuurbare creatieve proces: soms met bloed, zweet en tranen, maar de gesprekken bij een koffietje – of een theetje in het geval van tea lovers Winny en Fatinha – blijven altijd.

‘Ik werk graag conceptueel, heb veel werelden in mijn hoofd. Naar welke wereld zal ik de kinderen brengen?’ – Fatinha Ramos

‘Studio Sesam, dat is dan een soort Tinder voor schrijvers en illustratoren?’ Het typeert inderdaad de samenwerking tussen Winny en Fatinha, die door Studio Sesam met succes werden samengezet. Ze komen daardoor meer samen tot verhaal – in plaats van eerst de tekst, daarna de illustratie’s – en hebben naar eigen zeggen ‘meer dan één leven nodig voor al hun ideeën’.

‘De illustrator plaatst het kind in zichzelf op de tekentafel.’ – Anke Rymenams

Maar hoe werken schrijvers en illustratoren samen vanuit hun zo andere vaardigheden, taal en fantasie? In de verbeelding en de gelaagdheid van een boek vinden ze elkaar, want je ‘illustreert nooit wat er geschreven staat, en andersom’. Ook communicatie over onenigheden en respect voor ieders werkveld blijken heel belangrijk: een boek wordt immers maar geboren als tekst en beeld samenkomen.

19BE5325-C451-4FDF-B46A-FCED3CD213FE

Kont op de stoel

BRIEVEN AAN EEN JONGE SCHRIJVER: met Frans van der Wiel, Ivo Victoria en Sanne Huysmans

Een week voordat de Schrijfdag daar was, werd ik blij van een mailtje dat zei dat ik de winnaar was – zo bedankt, Creatief Schrijven! – van het prettig lezende Brieven aan een jonge schrijver (De Harmonie). In dit boekje deelt Colum McCann schrijfadviezen uit van ‘Er zijn geen regels’ en ‘Faal, faal, faal’ tot ‘Blijf tekeergaan’ en – de belangrijkste, lijkt mij – ‘Als je je kont maar op de stoel houdt. Kont op de stoel. Kont op de stoel.’.

‘Weg is de belofte, en in de plaats daarvan komt het zoeken.’ – Ivo Victoria

Na het gesprek met de vertaler ervan, richten ook Ivo Victoria (Bille & Seb) en Sanne Huysmans (Rafelen) zo’n zelfgeschreven brief aan het publiek. ‘Léven is het eerste advies dat elke schrijver geeft’, geeft Ivo Victoria mee, waarop zijn collega’s goedkeurend knikken. In zijn ludiek opgestelde brief beargumenteert hij de beste fase in een schrijfcarrière: de schrijftijd voor je debuut, wanneer de recensent nog niet meeleest en je nog een belofte in je draagt. Genieten maar, niet-gepubliceerden!

‘Wat echter de doorslag geeft, denk ik, is de bereidheid om een strijd te leveren.’ – Sanne Huysmans

Schrijven is zitten. Daarom noemt Sanne Huysmans het ook wel ‘een betrekkelijk saaie bezigheid’, maar wel één die ‘de grootst mogelijke inspanning van het brein vergt’. Een strijd ook, klinkt het als ze haar brief voorleest, die nodig is om verhalen te kunnen vertellen die nog niet verteld zijn. Omring je je met mensen die je daarvoor ‘meedogenloos kritisch durven te behandelen’, dan lonkt de overwinning. Bam!

8B56D2A8-5DBE-4F21-B988-679B632B5F76

Welke infosessies, workshops of literaire dates maakten jullie Schrijfdag 2018?

Geplaatst door

Tekstschrijver en smaakmaker. Leest, schrijft, eet en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie taal bij een tas koffie. Freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft een over leeslust, schrijfdrang en culinaire ontdekking.