Kerstkoken 2018: veggie hapjes, de invloed van het Noorden en een witte kerst(buche)

‘Tis the season weer voor gezellig samen koken, piekfijn uitgedoste tafels met copieuze feestmalen en de daarbij horende open broeksknopen. Bij mij kwam een menu op tafel dat de mosterd haalde bij de magische kerstbuffetten uit het Noorden en ik wakkerde ook een béétje het witte kerst-gevoel aan met een kerstbuche 2.0. Hier voor u alle recepten van het KERSTMENU 2018!

Champagnecocktail met vlierbloesem & bladerdeeghapjes met wortel en courgette

Beginnen doen we met een feestelijke gin-tonic met champagne en vlierbloesem, met als hapje mini-worstenbroodjes van wortel en courgette erbij. Een aperitief dat zowel bij vleeseters als veggie lovers in de smaak valt.

Lees hier het recept!

BAE4DBB0-51DD-42B3-903D-387268F276D4

Zalmtartaar in mosterd-citroenmarinade met avocado-waterkerssalade

Als eerste bordje een fris voorgerecht dat de honger aanscherpt. De zalm en avocado zorgen voor een volle smaak, terwijl de mosterd, citroen en mierikswortel een zuurtje geven. Een lekker lichte aftrap die de maag naar de hoofdschotel doet verlangen.

Lees hier het recept!

C65E9869-4DC8-4AA7-8DBA-50748F6EC871

Kerst op z’n Zweeds: Julbord

Pure smaken, gevarieerd en veel: dat is hoe de Zweden Kerst vieren. Ik liet me inspireren door hun Julbord – een kerstbuffet met warme en koude vis, vlees en groenten – en maakte er voor het hoofdgerecht een miniversie van. Gehaktballetjes, aardappelgratin met ansjovis, salades van rode biet en rode kool, gepekelde groenten, gemarineerde zalm: je merkt het, deze hoofdschotel is er eentje waar je ook tweede kerstdag nog vlot op doorkomt.

Lees hier het recept!

1C53FA25-0141-46E6-A465-D6670496DD01

Sneeuwwitte kerstbuche met amandel, kokos en granaatappel

Aah, de kerstbuche 2.0: een traditionele buche, maar dan minder zwaar op de maag. Ik besmeerde de kruidige rolbiscuit met een verfrissende amandel-citroencrème van plattekaas, en werkte af met kokos en granaatappel. De ideale combinatie van rijk en luchtig voor een mooi einde van het kerstdiner.

Lees hier het recept!

1C26F154-FD93-4450-BD79-C994E03E11A7

Geplaatst door

Tekstschrijver en smaakmaker. Leest, schrijft, eet en doet in verhalen. Houdt van taart en mooie taal bij een tas koffie. Freelancet als copywriter en (eind)redacteur. Schrijft over leeslust, schrijfdrang en eco-culinaire ontdekking.